Santa Pola “sent i respira valencià”

viernes, 7 de diciembre de 2012



Dilluns dia 3 va tenir lloc la inauguració de l'exposició “Sent i repira valencià”. Gràcies a la Diputació de València, podrem visitar aquesta exposició a la Biblioteca Central fins el dia 22 de desembre. Justament coincidint en unes dates en les quals comptem amb 10 cartes del reis. El proper any farà els deu anys la nostra Oficina i aquesta fou la primera campanya que va veure la llum. 

A l'acte d'inauguració va assistir el regidor de Normalització, els regidors d'Iniciativa i d'EU, i representants d'associacions locals a més del públic en general. En l'acte, a més de la presentació pel regidor, diferents persones que han tingut relació amb les campanyes de l'oficina feren la visita guiada per l'exposició.  L'ambient va resultar entretingut i amé i moltes persones ens van fer una valoració positiva dels materials.
En aquesta exposició podem veure dues parts. En al primera es mostren els treballs dels alumnes de Disseny Gràfic de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València des del 2005 fins a l’actualitat. Al llarg de set anys, el treball conjunt de l’Escola i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha generat una selecció de materials de campanyes de promoció del valencià, que han sigut distribuïts entre els ajuntaments valencians, amb la participació de les oficines municipals de promoció del valencià. Els treballs que mostrem són els seleccionats de cada concurs d’idees.
Una mostra on es poden observar uns materials de qualitat en el disseny i amb una acurada selecció de la terminologia, avalada pels diferents especialistes en cada tema (Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federació de Vela Esportiva, etc.). Molts dels dissenyadors que apareixen en la mostra treballen ja en estudis de prestigi.  Com a mostra, podem dir que Cristina Jaramago, autora de la campanya Sent i respira valencià, va guanyar el premi Valencia Crea al millor disseny gràfic, en l’edició de 2011.
En la segona part de l'exposició es poden veure una mostra de les campanyes que s'han dut a terme, des de la creació de l’Oficina d’Ús i Promoció del Valencià a l’Ajuntament de Santa Pola, per fomentar l’ús del valencià entre la població. La primera de les campanyes fou  Carta als reis, que es va editar al desembre de 2003 i des d’aleshores s’ha continuat editant de forma ininterrompuda. Posteriorment, s’han editat punts de llibre, vocabularis bàsics, diferents cartells, calendaris, etc.
L’Ajuntament de Santa Pola, a través de l’Oficina d’Ús i Promoció del Valencià, ha dut a terme, en diferents ocasions, col·laboracions amb la Unitat de Normalització de la Diputació de València. Santa Pola ha participat en campanyes de cartells com els del peix o el marisc, els músculs, etc. A més, participa anualment en la campanya: Rebaixes. I, en aquesta ocasió, la Unitat de Normalització de la Diputació de València, a través de la seua cap Immaculada Cerdà Sanchis, ens ha oferit la possibilitat de tenir a la nostra localitat l’exposició Sent i respira valencià.
En conjunt, en aquesta exposició podem veure una mostra de tots els materials editats on se sent i es respira valencià, uns materials de qualitat per a una llengua de prestigi i de futur.